Migratiebeleid – je steentje bijdragen

Wil je graag je steentje bijdragen maar zie je door de bomen het bos niet meer? Ga dan aan de slag met deze lijst!

Information is key

Het huidige asielbeleid is onrechtvaardig en onmenselijk.

Heb jij vragen als: Waarom riskeren mensen hun leven op gammele bootjes naar de UK, waarom slapen er mensen voor het Klein Kasteeltje, hoe werkt het asielbeleid, ….

Als jij voelt dat je er niet genoeg over weet ‘om onrecht aan te kaarten’ dan kan je hierover info opzoeken. Je kan boeken lezen over het (tekort aan) beleid of documentaires bekijken. Je kan op social media profielen volgen die dit onrecht aankaarten, je kan getuigenissen lezen of films kijken die je inkijk geven in het leven van iemand op de vlucht.

Om je gedachten over het thema “grenzen” te openen, kan je het boek Open grenzen manifest van Naïma Charkaoui lezen en het profiel @opengrenzen volgen. Daag jezelf uit om er eens echt over te filosoferen!

Migratiebeleid

Geen tijd of mentale ruimte om actief mee te helpen?
Denk eraan dat zelfs de kleinste acties, zoals jouw stemgedrag onder de loep nemen, eens een post delen, of het gesprek openen op een Kerstdiner mee de bal aan het rollen kunnen brengen.

Wil jij op de hoogte blijven van acties, wil je vrijwilligerswerk verrichten of opvangen?
Maak je dan zeker lid van de Facebookgroep als jij je handen uit de mouwen wil steken. Deze groep is de centrale groep van het burgerplatform en bestaat ook in het Frans (actiever en meer up to date dan de Vlaamse groep).

Speak up

Kom mee op straat als er acties zijn, deel posts op social media, volg en deel profielen die dit onrecht aankaarten. 

Uit publiek je ongenoegen. Aan tafel, op het werk, en op straat. Verander mee het naratief over mensen op de vlucht en spreek mensen tegen als je xenofobe praat hoort.

Hoe meer je erover weet, hoe sterker je in je schoenen zal staan: Informeer je dus zoveel als je (aan)kan.
Onderaan deze lijst vind je een opsomming van boeken, artikels en films die je op weg kunnen helpen.

Open je deuren

Vele mensen op de vlucht slapen noodgedwongen op straat. Jij kan je deuren openen en hen een warm bed aanbieden.
Niet alleen zorg je zo voor een veilige slaapplaats (de straat is niet veilig: diefstal, politiegeweld, verkrachting, afpersing, …), maar geef je warmte en een beetje menselijkheid aan mensen die het zo hard nodig hebben. Eens niet weggejaagd worden als ratten, maar een lieve glimlach bij een kopje warme thee kan wonderen doen.

Zelf hebben we bijna 3 jaar mensen opgevangen via het burgerplatform voor overnachtingen. Honderden jongeren en alleenstaande mannen passeerden bij ons thuis. Velen zitten nog diep in mijn hart. Sommigen maakten de oversteek en vragen regelmatig hoe het gaat, anderen verloren het leven in één van hun wanhopige pogingen.

Hoe je opvangt dat kies je zelf: dat kan van af en toe 1 nacht, tot 1 vaste persoon die moet bekomen van een lange vreselijke tocht en graag even uitpuft voor een langere periode. Jij kiest.

Omdat wij een ervaren opvanggezin waren, en ik er 100% vertrouwen in had kozen wij voor noodopvang. Jongeren of mannen die nergens een plekje vonden wegens “niet gekend” mochten bij ons logeren. Zo kwamen ze terecht in het gastgezinnen circuit in plaats van steeds uit de boot te vallen. Deze jongemannen sliepen vaak al dagenlang op straat. In de week kwamen overdag een 3 tot 5- tal meisjes uitrusten bij ons thuis. Onze dochter, Bahia, vraagt nog regelmatig achter hen, ze worden gemist.

Meer info:
Getuigenissen vind je op het burgerplatform voor overnachtingen of op www.dewereldinhuis.be

Wil jij je deuren openen, maar je hebt praktische vragen?
Stuur dan een smsje en ik geef graag meer uitleg.
0032 494.89.94.04

5.Verhuur je huis/appartement

Je kan verhuren aan erkende vluchtelingen die hier een verblijfsvergunning kregen. Vaak is het voor hen niet makkelijk om snel genoeg iets te vinden na het verkrijgen van een verblijfsvergunning en moeten ze zonder oplossing het asielcentrum verlaten.
Dit is gelinkt aan een ander probleem: discriminatie op de huizenmarkt: een petitie voor praktijktesten vind je hier

Heb je zelf niets te huur?
Je kan misschien vrienden of familie overtuigen om te verhuren aan erkende vluchtelihngen.
Wens je hierover meer info?
Neem een kijkje op www.dewereldinhuis of stuur een mailtje naar info@dewereldinhuis.be

 

6. Doneer je tijd

  • Het burgerplatform
    Het burgerplatform bestaat voornamelijk dankzij de vele vrijwiliggers over heel het land.
    Er zijn vele manieren om te helpen:

    • In de Hub in Brussel: Sorteren en uitdelen kleding, mensen verdelen naar de juiste dienst, ..
    • Deux euro 50: Maaltijden uitdelen en voorbereiden
    • Collectieve Opvanghuizen: (regio gebonden, vooral in Franstalig België, in Vlaanderen wordt dit door politici tegengewerkt) meer info VL of W) Info via mail

In deze subgroep voor vrijwiligers van het Burgerplatform voor overnachtingen vind je uitgebreide info over de huidige noden en de verschillende organisaties
Maak je lid van deze groep om op de hoogte te blijven en af en toe bij te springen, of kies een vast moment en plekje om maandelijks of wekelijks te helpen.

 

  • Algemeen
    • Chauffeurs: ophalen van giften ( heel het land, wat voor jou het beste uitkomt) en brengen naar Brussel, Gent of Duinkerken (bij MRS)
    • Het begeleiden van mensen naar afspraken in Brussel
    • Zelf een inzameling organiseren en giften brengen naar Gent, Antwerpen of Brussel (meer info via mail)

 

6. Donneer goederen

Wat, waar en wanneer kan je doneren?

Ontdek de gewenste spullen en inzamelpunten in brussel op
www.bxlrefugees.be.

Zamel je tenten, zeilen, slaapzakken, powerbanks of smartphones in? Dan kan je deze ook brengen in Antwerpen bij ons (Sterrenlaan 110, na telefonisch contact) of bij Saar Depuyt in Gent.

 

7. Doneer financieel

Je kan ook steunen door een donatie te doen. (Erkende vzw’s fiscaal aftrekbaar vanaf 40€):

  • Mobile Refugee Support: Hulp in Duinkerke, ongelooflijk hoe volhardend dit team is!
  • Deux euro 50  Uitdelen maaltijden in het Park (dochter organisatie van het Burgerplatform voor Overnachtingen) BE91 5230 8091 7576
  • Jojo vzw Jojo vzw werd opgericht door Tia Van Renterghem, jarenlange vrijwilliger bij vele organisaties en gastvrouw voor het burgerplatform voor overnachtingen. Met JOJO proberen ze kinderen zonder zorgen naar school te laten gaan. BE53 9733 9471 4353
  • Saar Depuyt:  Dit prachtmens gaat al vele jaren op meer dan wekelijkse basis helpen in Duinkeren. Saar is (nog) geen Vzw waardoor elke cent rechtstreeks naar mensen in nood gaat.

 

Extra info: 

Artikels
Klein kasteeltje: 
27 mensenlevens, dodelijk ongeluk in het kanaal
Europa speelt ping pong

Docu’s
Moria: Leven in Moria
Griekse kustwacht duwt boten terug.

Boeken
Ik ben AhmadAhmad Ahmadya: Waargebeurd verhaal van de schrijver (jongvolwassenen en volwassenen)
Het open grenzen manifest – Naima Charkaoui: Een J’accuse over de vele slechte argumenten tegen open grenzen (jongvolwassenen en volwassenen)

Films
Netflix: The swimmers

“If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor. If an elephant has its foot on the tail of a mouse, and you say that you are neutral, the mouse will not appreciate your neutrality.”
– Desmond Tutu –

Petities tekenen en mails schrijven

Wil jij op de hoogte blijven van petities?
Volg dan zeker Vluchtelingen werk Vlaanderen op instagram.

Wij noteerden hier alvast een paar acties of mailadressen zodat je vandaag al aan de slag kan:

  • Mensen op straat in België
    Door een falend asielbeleid slapen er veel mensen op straat.
    Politie verwijdert zelfs beschutting van mensen aan het Klein kasteeltje wegens ‘illegaal’. Wat echter illegaal is, is mensen die om internationale bescherming vragen de toegang te weigeren of geen opvang te bieden. Deze onmenselijke wanpraktijken moeten stoppen!Schrijf naar onze huidige Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor: info.demoor@demoor.fed.be
    Geen schrijftalent?
    Dat maakt niet uit: ook al stuur je een lege mail met in de titel “Dit beleid is onmenselijk”, dan is dat ook oké. Als ze maar voelen dat steeds meer mensen opstaan.
  • Het onmenelijke beleid in Calais en Duinkerken

Elk jaar sterven tientallen mensen in hun poging om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Waarom deze mensen “zo graag” de oversteek willen maken, kan om verscheidene redenen. Wij hebben zelf mensen in huis genomen die uit wanhoop hun leven steeds opnieuw riskeerden in de hoop om de overkant te bereiken. Vaak was dit omdat hun vingerafdrukken in Griekenland of Italië werden afgenomen, en volgens het Vedrag van Dublin moeten mensen daar dan asiel aanvragen. Maar Griekenland zet mensen in jarenlang in kampen of duwt bootjes terug op zee: Europa kijkt toe.

Getuigenis uit Artikel MO: “Mamuun, net meerderjarig, vroeg in december 2011 asiel aan in België omdat zijn ouders, oom, tante, twee neven en een nicht hier reeds legaal verbleven. De jongeman kwam de Schengenzone binnen via Letland en reisde van daar door naar België. Als meerderjarige viel hij niet onder de strikte definitie van ‘familie’, waardoor België besliste hem geen asiel te verlenen en terug te sturen naar Letland, waar hij als vluchteling wel erkenning geniet. Enkel via een reisdocument voor vluchtelingen – het zogenaamde “blauwe paspoort” – kan Mamuun zijn familie in België sporadisch bezoeken.  ”

Wie familie in UK heeft, of vingerafdrukken op het Europese continent, probeert dan maar via levensgevaarlijke routes het Britse eiland te bereiken.
In Duinkerken en Calais groeien de tentenkampen, en de lokale politici zorgen niet voor opvang. De opvang die er is, is zeer beperkt, enkel in de koudste weken, en ver weg van de kust. Mensen moeten, met een rugzak aan trauma’s, zonder enige info of begrip van het Frans, in een bus stappen die hen “naar een opvang zou brengen”.

Tentenkampen worden steevast vernietigd, of er nu persoonlijke bezittingen inliggen of niet: alles gaat in de container. Tenten, met duttende peuters in, worden kapotgescheurd, grasperken omgeploegd tot moddervelden, bomen afgezaagd om beschutting weg te nemen.
Al deze energie, al dat geld: het zou ook positief gebruikt kunnen worden.

Toen de oorlog uitbrak in Ukraïne werden er Eurostar tickets uitgedeeld en werden er “containerdorpen” in ijltempo uit de grond gestampt.
Het ging duidelijk niet over capaciteit die er was, maar wel over de herkomst van deze mensen.

Schrijf mee en zet je in tegen dit onrecht!
(Voorbeeldbrief in de maak, wie zich geroepen voelt: hulp is welkom!)

Mailadressen:
Burgemeester Grande-synthe: m.le.maire@ville-grande-synthe.fr
Burgemeester Calais: courrier@mairie-calais.fr
Gemeentebestuur Duinkerke: contact@ville-dunkerque.fr
Sous-prefecture van Calais: Sp-calais@pas-de-calais.gouv.fr

Schrijf via dit formulier naar de Franse minister Binnenlandse zaken.