Home » Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag

Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag

Internationale vrouwendag
Internationale vrouwendag

 

Internationale Vrouwendag is een dag om vrouwen te vieren. Om stil te staan bij al onze overwinningen in de geschiedenis, om de moed en vastberadenheid van bekende en onbekende vrouwen die mee de wereld hebben veranderd te eren. Om de strijd die werd geleverd te erkennen, en verder te zetten, want gelijkheid is nog geen verworven recht. Wil jij Internationale Vrouwendag met diepgang vieren? Wij geven je alvast een paar tips:

1) Vier de prestaties van vrouwen

Wist jij dat de cirkelzaag uitgevonden werd door een vrouw (Tabitha Babbitt)? Of dat de basis voor draadloze digitale communicatie zoals GPS en Wifi door een vrouw werd ontdekt? (Hedy Lamarr).

Internationale Vrouwendag biedt een gelegenheid om de belangrijke bijdragen te erkennen die vrouwen hebben geleverd aan de samenleving op verschillende gebieden, zoals politiek, onderwijs, wetenschap, kunst en cultuur.

Actief in het onderwijs?
Betrek je leerlingen: Laat hen zelf een vrouw kiezen om uit te lichten voor de klas of leg als leerkracht extra focus op diverse vrouwen, representatief voor onze maatschappij.

2) Vergroot het bewustzijn over genderongelijkheid

Hoewel er in Europa zeker al vooruitgang is geboekt bij het bevorderen van vrouwenrechten, vooral sinds de 2e helft van de 20e eeuw, worden veel vrouwen nog steeds geconfronteerd met discriminatie en ongelijkheid op verschillende gebieden van hun leven.

Men kijkt graag verder van huis om ongelijkheid aan te kaarten, maar ook in België is er nog werk aan de winkel: Vrouwen zijn nog steeds geen Baas over eigen hoofd (denk aan het hoofddoekenverbod), en ook Baas zijn over je eigen buik komt in het gedrang door partijen als Vlaams Belang die de abortuswetgeving willen terugschroeven. Maar ook problemen als de loonkloof tussen mannen en vrouwen zijn nog niet opgelost, enzoverder. 

Informeer je over ongelijkheid en praat erover met je omgeving.

3) Inspireer vrouwen om hun dromen na te jagen

Door vrouwelijke pioniers -die zelden in geschiedenisboeken staan- te vieren, kan je andere meisjes en vrouwen inspireren om hun doelen en dromen na te streven. Het belang van representatie kunnen we niet genoeg onderlijnen: kinderen hebben nood aan ramen en spiegels.

Niet alleen hebben meisjes (en vooral meisjes van kleur) nood aan veel meer spiegels, ook jongens (en vooral witte jongens) hebben nood aan meer ramen. Wil jij meer weten over ramen en spiegels, klik dan hier.

Boeken tips:

4) Neem je eigen organisatie, school of bedrijf onder de loep

Onderneem actie om gendergelijkheid te bevorderen binnen jouw organisatie, bedrijf of school. Worden vaders aangemoedigd om ouderschapsverlof op te nemen of hebben vaders schrik om hun carrière te verpesten als ze te lang afwezig zijn? Zijn de uniformregels genderneutraal of zijn er nog steeds binaire regels zoals verplichte make-up voor vrouwen of geen ontblote schouders voor meisjes.

Bekijk de piramide van je bedrijf?
Vaak is het hoe hoger, hoe witter en hoe mannelijker. Wat kan jij binnen je bedrijf doen om dit aan te kaarten of aan te pakken?

Is er een meldpunt voor discriminatie en zijn de mensen verantwoordelijk voor het ontvangen van deze meldingen hiervoor opgeleid? Mogen vrouwen hun hoofddoek dragen op de werkvloer of voor de klas?
Zoniet, wat ga jij hieraan doen?

Structurele ongelijkheid kan men niet in één dag oplossen, wel kan men voor verandering zorgen in onze eigen leefwereld.

5) Last but certainly not least: Denk intersectioneel!

Intersectionaliteit binnen vrouwenrechten is belangrijk omdat het erkent dat de ervaringen en identiteiten van vrouwen worden gevormd door meerdere elkaar kruisende factoren, zoals ras, etniciteit, klasse, seksuele geaardheid, handicapstatus en andere sociale identiteiten. Intersectioneel feminisme vraagt een complete en complexe aanpak, het vraagt om voortdurende inspanningen om tegemoet te komen aan de diverse en kruisende behoeften van ALLE VROUWEN.

Zonder rekening te houden met deze kruispunten, loopt de vrouwenrechtenbeweging het risico om uit te sluiten en niet in te gaan op de uitdagingen waarmee vrouwen uit gemarginaliseerde groepen mee te maken krijgen.

“Waar houdt mijn vrouw-zijn op, mijn onderdrukte identiteit, en waar begint mijn blank-zijn, mijn dominerende identiteit en hoe verhoudt deze identiteit zich tot bijvoorbeeld een Arabische man in een Westerse maatschappij? Wegen mijn blanke privileges zwaarder door dan zijn mannelijke privileges? Voor diegenen die moesten twijfelen, ja blanke privileges wegen zwaarder dan niet-blanke mannelijke privileges. Blanke vrouwen genieten nog steeds meer voorrechten dan hun niet-blanke mannelijke medeburgers.”
Quote uit artikel in De wereld Morgen.

Het vieren van de Internationale Vrouwendag gaat niet alleen over het erkennen van de prestaties van beroemde vrouwen uit het verleden. Het gaat ook over het ondersteunen en versterken van vrouwen vandaag. 

Ter ere van deze dag zetten we graag een paar vrouwen in de kijker. Ik zou er veel meer willen toelichten, maar begin alvast met deze vrouwen die mij persoonlijk hebben geïnspireerd om actief mee te werken aan een mooiere maatschappij.

Dit zijn vrouwen naar wie ik opkijk, vrouwen van wie ik enorm veel heb geleerd dankzij hun podcasts, interviews of boeken of gewoon door te zijn. Deze vrouwen lijken onvermoeibaar hun strijd verder te zetten (en ik ben me er zeer bewust van dat ook deze vrouwen soms gewoon moe zijn en geen superhumans zijn).

Deze vrouwen geven hoop. Hoop dat we samen wel verandering kunnen brengen: dat als iedereen mee een steentje verzet, we samen veel meer kunnen bereiken

Hanan Challouki:

Deze jonge vrouw en inclusiviteitsexperte heeft al heel wat prestaties op haar palmares.
Het oprichten van bedrijven (Allyens,  Mvslim.com en Inclusified), het pronken op lijsten zoals 30 under 30 van Forbes, het hosten van haar podcast ‘Wat zij wil’ en het schrijven van maar liefst 2 boeken! Haar droom:  Het meehelpen creëren van een inclusieve communicatiesector.

Haar gedrevenheid om mee de wereld inclusiever te maken op een professionele en grootse manier is een grote inspiratiebron voor velen, althans voor mij.

Meer weten over Hanan? www.hananchallouki.com

Geschreven door Hanan Challouki:

Binnenkort beschikbaar bij Bahía: Impostermoeder


Dalilla Hermans:

Dalilla is nog zo een vrouw met enorm veel prestaties op haar palmares: opiniemaakster, theatermaakster, schrijfster, … Dalilla is niet weg te denken uit ons medialandschap. Haar missie is om het topic van racisme en discriminatie bespreekbaar te maken en het ook écht aan te pakken.

De eerste keer dat ik geïnspireerd raakte door Dalilla Hermans herinner ik me nog zeer goed: 2016 in de Afspraak, om bij te dragen aan het ‘zwarte pieten-debat’. Ik zag hoe ze stand hield in een oneerlijke strijd, eentje waar de winnaar op voorhand al gekozen was. Het was de eerste keer dat ik, toen nog zonder kinderen, hierover ging nadenken, en het was ook dat gesprek dat een strijd in mij wakker maakte.

Toen ik zag hoe een simpele oplossing -een fictieve figuur lichtjes aanpassen zodat het leuk wordt voor iedereen- steevast geweigerd werd, werd de activist in mij wakker. Ik wou ook bijdragen aan een maatschappij waar er rekening wordt gehouden met iedereen!
Dit is eigenlijk het echte begin van BAHIA.be.

Beschikbaar bij bahia.be:

Saar Depuydt:

Twee keer per week rijdt Saar vanuit Gent naar Duinkerke om mensen op de vlucht te ondersteunen. Deze mensen overleven in mensonwaardige situaties tussen de bomen en op modderige velden. Ik leerde Saar kennen in Duinkerken als vrijwilliger, en terwijl ik op de rem moest gaan staan, ging Saar onvermoeibaar door: sneeuw of regen, niks houdt haar tegen!

Via instagram toont zij de ontbering, het kapotmaken van de tenten door de overheid, het wegjagen van mensen. Terwijl Ukraïnse mensen op de vlucht een Eurostar ticket krijgen naar Londen, moeten anderen hun leven riskeren op gammele bootjes.

Vele mensen kijken weg, willen het niet weten, maar Saar blijft onvermoeid delen over deze mensenrechtenschending. We kunnen dit niet blijven negeren: we moeten dit onrecht aankaarten. In onze omgeving, of hogerop. Laten we samen roepen: dit pikken we niet meer!

Volg Saar op instagram en deel haar boodschap.
Hoe jij Saar kan steunen?
Lees het hier! 

Meer weten over migratie en onrecht?

Olivia Rutazibwa:

Olivia U. Rutazibwa is doctor in de politieke wetenschappen. Ze is een vooraanstaand wetenschapper, schrijver en activist die gespecialiseerd is in kritische rassentheorie, postkolonialisme en decolonisatie. In de podcast ‘Zwijgen is geen optie’ vertelt Olivia hoe racisme, sociale ongelijkheid en onze koloniale geschiedenis aan elkaar verbonden zijn. Deze podcast is een ongemakkelijke openbaring, na het luisteren van deze podcast is je leven niet meer hetzelfde: je gaat linken zien en honger krijgen naar meer info.

Deze podcast wakkerde ook in mij iets aan: wat kan ik doen op mijn niveau om dit mondiale onrecht aan te pakken? Het antwoord volgens mij? Begin bij jezelf.

Naïma Charkaoui:

Naïma is een Belgische politicologe die werkt rond mensenrechten, kinderrechten en diversiteit.
Ze wordt beschouwd als een leidende stem in de strijd tegen racisme en discriminatie in België en daarbuiten, en is erkend voor haar bijdragen aan sociale rechtvaardigheid met talrijke prijzen en onderscheidingen.

Met de boeken Racisme, en Open grenzen kon ik mijn gedachten structureren en leerde ik de wereld beter begrijpen. Deze 2 boeken in combinatie met de podcast van Olivia Rutazibwa zijn een mooi begin om de weg naar anti-racisme te starten.

Boek:

Laura Nsengiyumva:

Laura Nsengiyumva is een kunstenares, architect en artistiek onderzoekster. Elk jaar kruipt ze in de huid van Queen Nikkolah: “ een ‘gedekoloniseerde’ versie van het personage van Sinterklaas. Zij is een zwarte vrouw zonder knechten.” Lees er hier meer over.

De personnage en het feest van Queen Nikkolah, geven hoop dat er ook plek is voor inclusieve alternatieven op het Sinterklaasfeest.

Zelf steun ik Queen Nikkolah door me in te zetten als vrijwiligger op haar feestje.
Wil jij ook graag meehelpen? Of wil je meer weten over dit innitiatief? Klik hier!

Wil jij Queen Nikkolah steunen?
BE63 3632 0682 9908

Baas over eigen hoofd

Baas Over Eigen Hoofd! is een Vlaamse feministische en antiracistische activistische organisatie dat opkomt voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes.

Wat kijk ik op naar de vrouwen achter Boeh. Hoe zij erin slaagden om in een zeer hostiele omgeving toch te groeien en toch gehoord te worden: daar kan men van leren! Het hoofddoekverbod is een grove mensenrechtenschending die vandaag steeds meer genormaliseerd wordt. Hun doorzettingsvermogen om dit onrecht aan te kaarten en tegen te gaan lijkt wel oneindig, maar dat is het helaas niet.

Wil jij BOEH steunen?
Klik hier!

Meer lezen over BOEH?

Hajjar Ben Sliman-Ghomari:

Hajjar is leerkracht lager onderwijs en werkt ze ook aan een aantal opdrachten op AP Hogeschool, waaronder het praktijkonderzoek “Kleu(te)rRijk” In het project Kleu(te)rRijk werkt ze samen met Eva Dierickx en Kato Luyckx aan concrete ondersteuning voor kleuterleerkrachten en studenten rond intercultureel en antiracistisch opvoeden van jonge kinderen.

Maar niet alleen is Hajjar onderzoekster en leerkracht, ze is ook activiste. Iemand die niet op haar mond gevallen is, die de dingen zegt zoals ze denkt en geen schrik heeft voor een beetje controversie. Met haar directe en bewuste aanpak zet ze mensen aan het denken en zorgt ze mee voor verandering in het onderwijs, en ver daarbuiten.

Dank u Hajjar, voor alle bergen die ja al hebt verzet, en al de bergen die je nog gaat verzetten. Jij bent mee de toekomst aan het vormen. Ik kijk naar je op!

Honger naar meer info over (intersectioneel) feminisme, vrouwen in de geschiedenis en verzet?

 

Ten slotte, en zeker niet minder belangrijk ook nog bedankt aan:

Mirjam Henkens:
Dankzij jouw protest-actie aan de luchthaven van Deurne, ging er een nieuwe wereld voor me open. Ik zocht je op en vanaf die dag voelde de strijd voor een inclusiever België niet meer zo eenzaam. Dankzij jouw kwam ik terecht in een wereld die tot dan onbestaande was voor me. Een wereld waar rechtvaardigheid en solidariteit primeren. Waar we opstaan voor elkaar en voor anderen. Een wereld die veilig(er) aanvoelt en die we veilig(er) proberen te maken voor anderen. Zou BAHIA bestaan als ik jou nooit had ontmoet?

Fei Lauw voor je interessante bijdrage via je colums en stories. Jouw pen gaan we hopelijk nog veel mogen lezen in de toekomst. 

Nina Henkens voor je scherpe pen, en interessante inzichten die hopelijk andere mensen inspireren dat het ook anders kan.

Manou, Tia, Marge, en al die anderen vrouwen voor jullie inzet voor mensen op de vlucht, het burgerplatform zou nooit tienduizenden leden kunnen hebben zonder al die actieve vrouwen die het gaande houden. 

Rachel Doumro, mijn schoonmoeder: om je zoon, mijn man, op te voeden tot feminist.

Sheida voor het werk dat je bent gestart, en de steun op momenten dat ik het niet meer zag zitten.

Valentina, Nora, Hayat, Hannah, Laila, Dayenne, Kaat, Sien, Anke, Elke, Nele, Maryline, Elien, Indra, Dorien,Maud, Emilie, Katrien, Helena, Wibke, Kay, Tammy, Mikati, Saloua, en nog vele andere topvrouwen, voor de steun en om deze droom mee waar te maken. 

Dank u aan Swabra, Maaike en Veerle om mijn village te zijn <3


 

 

 

 

Bronnen:

https://www.ap.be/project/kleuterrijk

https://www.knack.be/nieuws/wetenschap/vrouwendag-10-uitvindingen-door-vrouwen-die-uw-leven-hebben-veranderd/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/09/27/loonkloof/#:~:text=Een%20werknemer%20die%20in%202020,0%2C4%20procent%20in%202020.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Intersectionaliteit

www.hananchallouki.com

https://www.mo.be/auteur/olivia-rutazibwa

https://www.dezondag.be/de-zondag/actua/hanan-challouki/

https://zwijgenisgeenoptie.be/olivia-rutazibwa/